Touwmuseum De Baanschuur

Reijersteeg 4, 3421 SC Oudewater | T + 31(0) 6425 875 62 | E-mail: info@touwmuseum.nl | website: www.touwmuseum.nl

Het Touwmuseum

Achter een zo alledaags gebruiksmiddel als touw gaat een enorm boeiend verhaal schuil. En dan hebben we het niet alleen over dunne vliegertouwtjes en touw waaraan hedendaagse Olympische turners hun verbazingwekkende oefeningen uitvoeren, maar ook over de enorm dikke sleepkabels waarmee boorplatforms op hun plaats worden gemanoeuvreerd.

Maar het verhaal gaat ook over wat er allemaal nodig is om touw te maken en hoe dat in zijn werk ging in het verleden en gaat in onze huidige tijd.

Touw uit Oudewater werd in de zestiende eeuw en zeker in de zeventiende, de Gouden Eeuw, al gebruikt voor het optuigen van de vele schepen van de V.O.C. (Verenigde Oost-Indische Compagnie). Zo zijn heden en verleden met elkaar verbonden in het Touwmuseum in Oudewater.

Het Touwmuseum is te vinden in de Reijersteeg midden in het historische centrum van Oudewater. Het is gevestigd in een authentieke baanschuur, waar al eeuwen geleden de benodigdheden voor het maken van touw werden opgeslagen. Natuurlijk zijn er oude gereedschappen te zien, en er staat een echte oude lijnbaan.Daarmee kun je als bezoeker je eigen (spring)touw maken.

Met behulp van vele originele en historische attributen, fotomateriaal en films wordt de fabricage van touw alsmede de toepassing ervan op een levendige wijze aanschouwelijk gemaakt. Ontdek hoe Oudewater, het historische stadje aan de Hollandse IJssel, bloeide door de touwindustrie en welke belangrijke rol touw ook in de toekomst zal blijven spelen. Touw uit Oudewater verbindt mensen over de gehele wereld. Onze medewerkers ontvangen u hartelijk en geven graag enthousiast een leuke en leerzame rondleiding.

Touwactiviteiten:

  • Wisselende tijdelijke tentoonstellingen
  • Demonstratie touwbaan
  • Diverse spelactiviteiten voor kinderen
  • Buitenspeeltuin met touwthema
  • Scholenproject ‘Jet en Jan’
  • Rondleiding voor groepen op aanvraag
  • U kunt een rondrit per Touwtrein aanvragen op info@touwtrein.nl

Openingstijden: van 1 april tot 1 november op dinsdag t/m zondag van 12 – 16 uur. Buiten het seizoen voor groepen op aanvraag via info@touwmuseum.nl

Entree museum: € 5,00 p.p vanaf 13 jaar. Kinderen 0 t/m 4 jaar gratis, 5 t/m 12 jaar € 2,50, Museumjaarkaart gratis.

Voor meer informatie: Touwmuseum

Arrangementen: Voor arrangementen op maat kunt u contact opnemen met tip@oudewater.net of +31 0348561628

Bereikbaarheid: U kunt in de nabijheid van het museum gratis parkeren. Bus 107 biedt een rechtstreekse verbinding vanuit Utrecht cs of Gouda cs.

Bekijk onze arrangement over het water

Deel dit op