Touwmuseum

Reijersteeg 4, 3421 SZ  Oudewater | T + 31(0)348 567832

Het Touwmuseum

Achter een zo alledaags gebruiksmiddel als touw gaat een enorm boeiend verhaal schuil. En dan hebben we het niet alleen over dunne vliegertouwtjes en touw waaraan hedendaagse Olympische turners hun verbazingwekkende oefeningen uitvoeren, maar ook over de enorm dikke sleepkabels waarmee boorplatforms op hun plaats worden gemanoeuvreerd.

Maar het verhaal gaat ook over wat er allemaal nodig is om touw te maken en hoe dat in zijn werk ging in het verleden en gaat in onze huidige tijd.

Touw uit Oudewater werd in de zestiende eeuw en zeker in de zeventiende, de Gouden Eeuw, al gebruikt voor het optuigen van de vele schepen van de V.O.C. (Verenigde Oost-Indische Compagnie). Zo zijn heden en verleden met elkaar verbonden in het Touwmuseum in Oudewater.

In de tijdelijke tentoonstelling over de grootste Touwbaan in Europa komt dit tot uitdrukking. Deze tentoonstelling vertelt over het ontstaan en de ontwikkeling van de Touwbaan door de jaren heen. Aan de hand van uitgebreid fotomateriaal krijgt u een helder beeld over deze welvaartbepalende industrie in Oudewater. Het merk Touwfabriek G. van der Lee is nog steeds wereldberoemd en wordt nog dagelijks gebruikt door de huidige eigenaar Hendrik Veder Group.

Het Touwmuseum is te vinden in de Reijersteeg midden in het historische centrum van Oudewater. Het is gevestigd in een authentieke baanschuur, waar al eeuwen geleden de benodigdheden voor het maken van touw werden opgeslagen. Natuurlijk zijn er oude gereedschappen te zien, en er staat een echte oude lijnbaan.Daarmee kun je als bezoeker je eigen (spring)touw maken.

Met behulp van vele originele en historische attributen, fotomateriaal en films wordt de fabricage van touw alsmede de toepassing ervan op een levendige wijze aanschouwelijk gemaakt. Ontdek hoe Oudewater, het historische stadje aan de Hollandse IJssel, bloeide door de touwindustrie en welke belangrijke rol touw ook in de toekomst zal blijven spelen. Touw uit Oudewater verbindt mensen over de gehele wereld. Onze medewerkers ontvangen u hartelijk en geven graag enthousiast een leuke en leerzame rondleiding.

Kinderen tot 4 jaar gratis onder begeleiding. Kinderen van 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Volwassenen en 13 jaar en ouder € 7,00 p.p. Museumjaarkaart gratis.

Voor meer Touwmuseum: Touwmuseum

Bekijk onze arrangement over het water

Deel dit op