Gevelstenen en geveltekens in Oudewater

Leeuweringerstraat 10, Oudewater Telefoon 0348 561628

Oudewater is rijk aan gevelstenen, uit de tijd dat er nog geen huisnummers waren. Met een gevelsteen werd aangegeven waar je een herberg of een brouwerij kon vinden of waar een rijke familie woonde. Soms herinnerde een steen aan een belangrijke gebeurtenis. Voorbeelden zijn; herberg De Bonte Koe, Als ’t God behaecht dan beclaecht. Of gewoon het jaar dwaarinhet pand is gebouwd, 1611, 1613 etc.  Bij het Toeristisch Informatie Punt ligt een plattegrond met daarop alle gevelstenen in de stad.

In het jubileumjaar 2015 zijn er nieuwe gevelstenen gemaakt door het Oudewaters Kleicollectief, waarbij royaal van gekleurd glazuur gebruik gemaakt is. In veel gevallen hebben die nieuwe ontwerpen te maken met een vorige functie van het gebouw waaraan ze bevestigd zijn. De bevestiging van de nieuwe geveltekens was gecompliceerd omdat op Rijksmonumenten geen tegel ingekapt of vastgemetseld mocht worden. Daarom zijn de moderne werken vastgelijmd  op een roestvrij stalen plaat die met bouten in de voeg bevestigd is.

Het meest recente gevelteken is dat bij het Rode Dorp dat op 24 september 2022 is onthuld vanwege het 100 jarig bestaan van dit bijzondere wijkje.

De wagenmakerij, de apotheek, het huis van de dokter, de bakker etc. Ze zijn allemaal te vinden!

Deel dit op

Zien & Doen in Oudewater en omgeving