Gevelstenen en geveltekens in Oudewater

Leeuweringerstraat 10, Oudewater Telefoon 0348 561628

Oudewater is rijk aan gevelstenen, uit de tijd dat er nog geen huisnummers waren: stenen platen of blokken met een inscriptie en vaak een symbolische voorstelling die meestal de voorgevel van een gebouw sieren en het gebouw een eigen, herkenbare identiteit verleent. Met een gevelsteen werd aangegeven waar je een herberg of een brouwerij kon vinden of waar een rijke familie woonde. Soms herinnerde een steen aan een belangrijke gebeurtenis. Voorbeelden zijn: herberg De Bonte Koe, Als ’t God behaecht beter benijt dan beclaecht. Of gewoon het jaar waarin het pand is gebouwd, 1611, 1613 etc.  Bij het Toeristisch Informatie Punt ligt een plattegrond met daarop alle gevelstenen in de stad. Leuk voor een stadswandeling.

Maar in Oudewater vind je ook ‘nieuwe’ geveltekens – een betere naam dan gevelstenen, omdat ze niet van steen zijn, maar van keramiek dat bevestigd is op roestvrij staal. Sinds het jubileumjaar 2015 zijn er namelijk op initiatief van de Stichting Geveltekens Oudewater ruim 20 van die nieuwe geveltekens vervaardigd, waarbij in veel gevallen die nieuwe ontwerpen te maken hebben met een vorige functie van het gebouw waaraan ze bevestigd zijn en de bewoners van het pand tijdens de plaatsing. De bevestiging van de nieuwe geveltekens was gecompliceerd omdat op Rijksmonumenten geen tegel ingekapt of vastgemetseld mocht worden. Daarom zijn de moderne werken vastgelijmd  op een roestvrij stalen plaat die met bouten in de voeg bevestigd is.

Het meest recente gevelteken is dat bij het Rode Dorp dat op 24 september 2022 is onthuld vanwege het 100 jarig bestaan van dit bijzondere wijkje. De wagenmakerij, de apotheek, het huis van de dokter, de bakker etc. Ze zijn allemaal te vinden! Meeer informatie bij TIP.

Deel dit op

Zien & Doen in Oudewater en omgeving