Musea in Oudewater

Oudewater heeft bijzonder aardige musea: het Touwmuseum, het Stadsmuseum en uiteraard de Heksenwaag. Want wie Oudewater zegt, zegt ook heksen, heksenwaag en heksenvrijstad. Oudewater heeft iets magisch, iets betoverends, iets mystieks. Oudewater heeft magie. Dat is te voelen, te proeven en te ervaren in een wandeling door de stad. Oudewater heeft nog veel meer: de touwfabriek, het Touwmuseum en allerlei verwijzingen naar onze touwgeschiedenis. Oudewater bindt en boeit. Ten slotte heeft Oudewater ook een Stadsmuseum. Dat is gevestigd op de zolder van het prachtige stadhuis. Daarnaast zijn er nog meer musea in de buurt van Oudewater die voor de liefhebber beslist een bezoekje waard zijn.

Museum de Heksenwaag

Hét museum waar de geschiedenis van de heksenvervolging in de 16e en 17e eeuw tot leven wordt gebracht. Eeuwen geleden was Oudewater al internationaal bekend: het was de enige stad in Europa waar mensen die van hekserij werden beschuldigd, konden rekenen op een eerlijke behandeling. In de praktijk kwam het er op neer dat er in Oudewater nog nooit één persoon als heks is veroordeeld. Ga naar museum de Heksenwaag om er van alles over te zien, te horen en te lezen.

Stadsmuseum Oudewater

Op de zolder van het stadhuis aan de Visbrug te Oudewater is het Stadsmuseum Oudewater gevestigd. Het biedt de bezoeker vaste, en ook wisselende, exposities die alle nog meer inzicht geven van de rijke historie van ons fraaie stadje.

Nieuwe, spectaculaire vondsten laten zien dat Oudewater in de middeleeuwen een rijke stad was. Een stad ook die zelfbewust koos voor de kant van de opstand tegen de Spaanse overheersing. Die opstand begon 450 jaar geleden en zou acht decennia gaan duren: de Tachtigjarige Oorlog. Van die tijden van oorlog, verwoesting, herbouw en nieuw hervonden rijkdom geeft de tentoonstelling een intrigerend beeld.

De godsdiensttwisten van de 16e eeuw zorgden ook voor de nodige reuring. Arminius, in Oudewater geboren, speelde daarin (en dus in de tentoonstelling) een grote rol. Hij is in vol ornaat aanwezig, met zijn originele stoel.

En meer: van een overzicht van de vele schuilkerken in Oudewater waar de aanhangers van het toen niet toegestane roomse geloof hun erediensten hielden tot en met de vondsten die zijn gedaan bij de restauratie van de al meer dan 125 jaar oude Sint Franciscuskerk.

Oudewater in de Tweede Wereldoorlog, ook die roerige periode komt aan de orde.

Om tot rust te komen kan de bezoeker plaats nemen op de bank waarop eeuwen geleden de schepenen bij grote rechtszaken plaatsnamen, en genieten van films die de lang vervlogen tijden laten herleven.

Ook de schilderijenwand is de moeite waard. Daar hangen kunstwerken van niet-Oudewaterse schilders, die de schoonheid van Oudewater ieder op hun eigen manier hebben vastgelegd.

Het Stadsmuseum is voor minder-validen bereikbaar door middel van een traplift.

Heb je belangstelling voor de Geschiedkundige Vereniging Oudewater, stuur dan een bericht naar de secretaris info@geschiedkundigeverenigingoudewater.nl

Touwmuseum

Ooit was de touwindustrie de basis van de Oudewaterse economie. Touw werd “geslagen” op grotere of kleinere touwbanen. Het merendeel van de beroepsbevolking liep over straat met dikke, gele bundels hennep voor de buik. Hieraan ontlenen de inwoners van Oudewater de bijnaam “Geelbuiken”. Ga naar het Touwmuseum ‘De Baanschuur’ om de verbondenheid van Oudewater met touw te beleven. Met behulp van vele originele en historische attributen, fotomateriaal en films wordt de fabricage van touw en ook de toepassing ervan aanschouwelijk gemaakt. Ontdek daar hoe Oudewater in het verleden opbloeide door de touwindustrie en welke belangrijke rol touw ook in de toekomst zal blijven spelen.

Deel dit op

Zien & Doen in Oudewater en omgeving