Grote of Sint Michaëlskerk

De Grote of Sint Michaëlskerk is te herkennen aan zijn karakteristieke zadeldaktoren. Hij is te vinden op de Noorder Kerkstraat 1 vlak naast de Hollandsche IJssel. Er zijn elke zondag diensten in deze Nederlands Hervormde kerk.

Geschiedenis

De Grote of Sint Michaëlskerk is de oudste kerk van Oudewater. In het jaar 1000 stond op dezelfde plek al een kleine kapel. In de loop der eeuwen is Oudewater gegroeid en daarmee ook de Grote of Sint Michaëlskerk. In ongeveer 1300 werd de iconische toren gebouwd met het gewolfd zadeldak wat verder alleen maar in Friesland voorkomt. Opvallend is nog dat deze toren niet vierkant is maar rechthoekig. In die tijd maakte de toren deel uit van de stadsmuur en werd deze ook gebruikt als een uitkijktoren. Dat is de reden dat er aan alle zijdes van de toren ramen te vinden zijn.Wat ook heel bijzonder is, is dat de contrcutie nog origineel is, d.w.z. houten balken met gat-pin verbindingen, al meer dan 750 jaar oud dus.

Tijdens de Oudewaterse moord in 1575 is de kerk gelukkig gespaard gebleven en in de eeuwen daarna is de kerk verder uitgebreid tot het huidige gebouw. Meer historische informatie en tijden van kerkdiensten zijn op de website van de kerk te vinden.

Vandaag de dag

Dit kerkgebouw is voor publiek opengesteld van woensdag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur tijdens de zomeropenstelling. Tijdens de openstelling zijn er gastheren of- vrouwen aanwezig die bezoekers kunnen ontvangen, uitleg geven of rondleiden. Er is tijd voor een praatje en voor kinderen is er een speurtocht door het kerkgebouw. Een bezoek aan de kerk is een bijzondere ervaring!

Ook worden er tijdens deze zomerperiode vaak op zaterdag concerten gegeven. Voor meer informatie verwijzen we naar onze evenementenkalender op deze website en naar de site van de Hervormde Kerk.

In de zomermaanden is het ook mogelijk om de toren te beklimmen en Oudewater zo eens van bovenaf te bewonderen. Daarnaast worden er regelmatig avondconcerten gegeven als het carillon bespeeld wordt door de beiaardier. Op de evenementenkalender staat wanneer de eerstvolgende beklimming is en wanneer er avondconcerten plaatsvinden.

Torenbeklimming Sint Michaëlstoren

Hoewel de Sint Michaëlstoren geen kerktoren is, maar een vestingtoren, is deze wel alleen via de kerk te bereiken. Daarom meenden we deze bijzondere tocht naar boven ook hier te moeten melden.

Want na deze wandeling naar boven wordt iedere beklimmer van deze bijzondere toren beloond met een prachtig uitzicht.En wie er meer over wil weten kan op de speciale pagina over deze bijzondere torenbeklimming verder lezen.

Deel dit op

Zien & Doen in Oudewater en omgeving