Sint Franciscuskerk

Samen met de Grote of Sint Michaëlskerk domineert deze kerk het silhouet van Oudewater. De Sint Franciscuskerk is te herkennen aan de spitse toren en ’s nachts aan het groen verlichte kruis op de top van de kerktoren. De kerk is te vinden aan de Kapellestraat 13 en is een Rooms-katholieke kerk.

Geschiedenis

Deze prachtige driebeukige neogotische kruiskerk is in 1881 ontworpen door Evert Margry, die een leerling was van de beroemde architect Pierre Cuypers. Margry ontwierp ook de naastgelegen pastorie. Kruiswegstatie, communiebanken en zijkapellen zijn ook afkomstig uit het atelier van Margry. De kerk werd gebouwd ter vervanging van een oudere en kleinere kerk uit 1803 en is gewijd aan Franciscus van Assisi.

Vandaag de dag

In 2013 heeft een uitgebreide restauratie van de kerk ervoor gezorgd dat Oudewater er nog lang van kan genieten. Met de prachtige gebrandschilderde ramen en het mooie orgel is de Sint Franciscuskerk zeker een aanrader om eens te gaan bekijken. Meer informatie over de kerk en de restauratie is te vinden op de website van de kerk. Op de evenementenkalender staan alle activiteiten die plaatsvinden in de kerk.

Deel dit op

Zien & Doen in Oudewater en omgeving